Az ingatlanok fűtési lehetőségei lakásokban és családi házakban, illetve egyéb rendeltetésű épületekben

Az ingatlanok fűtési lehetőségei lakásokban és családi házakban, illetve egyéb rendeltetésű épületekben

Az ingatlanok fűtési lehetőségei lakásokban és családi házakban, illetve egyéb rendeltetésű épületekben

Lakások fűtési módjai:

 • A távfűtés biztosítása a belvárosi lakások legelterjedtebb módja (hőerőműben előállított meleg vízzel), amely biztosítja a meleg víz ellátását is.

A lakások radiátorral vannak felszerelve és a panelprogram, illetve a lakásfelújítások során már több ezer lakás mért fűtéses (a radiátorra szerelt mérőórákkal). A kiszámlázott összeg, a felhasznált hőmennyiség alapján kerül  meghatározásra.

A nem mért fűtéses (távfűtéses) lakásokban mérőórák nincsenek felszerelve a radiátorokra, így a fűtési költség a lakás alapterülete, illetve a légköbmétere alapján kerül meghatározásra.

Távfűtéses lakások esetében alapdíj fizetése van meghatározva, amelyet minden esetben szükséges megfizetni. Ezt abban az esetben is szükséges fizetni, ha a tulajdonos nem használja a lakást, amennyiben bejelentette  a távhőszolgáltató vállalatnál.

 • Ház központi fűtés a társasházakban biztosítja a fűtést és a meleg vizet az épületben kialakított központi gáz-kazánnal. Itt a fűtés és meleg víz költsége, a lakás alapterülete, illetve légköbmétere alapján kerül kiszámlázásra.
 • Egyedi gázkazánok alkalmazása, amelyek a fűtést biztosítják radiátorokkal, a meleg vizet ebben az esetben külön gázbojler biztosítja.  A kazánok lehetnek kombi kazánok, amelyek a fűtést és a meleg vizet is biztosítják. Jelenleg legkorszerűbb a kondenzációs kazán, amely megfelel a legújabb biztonsági előírásoknak. A fűtésköltség a gázóra fogyasztása alapján kerül meghatározásra.
 • Gázkonvektor fűtés általában az 1960-70-es években épült társasházakban (családi házaknál is) alkalmazott megoldás, amely egyedi berendezéssel  (konvektor) oldja meg a helyiségek fűtését. A meleg vizet gáz bojler biztosítja. Itt szükséges megjegyezni, hogy a fürdőszobákban célszerű a szénmonoxid érzékelő berendezést felszerelni. A fűtés költsége, a gázórán leolvasott mennyiség alapján kerül kiszámlázásra. A gázkonvektoros fűtés előnye, hogy kevesebb lehet a fűtési költség, amennyiben a tulajdonos, illetve bérlő nem fűti a lakás minden helyiségét. Hátránya viszont , hogy a berendezés nem korszerű, így nem hatékony a gázfelhasználás, valamint a gázbojlerek kéményeiből sok esetbe visszaáramlik a szénmonoxid és ez már több halálesetet okozott.
 • Elektromos, korszerű fűtési-hűtési megoldás a „Fan coil” hűtő-fűtő rendszer, amely a lakás légköbmétere alapján kerül kialakításra és lakásonként több helyiségben is felszerelésre kerülhet. Általában akkor alkalmazzák, ha a lakás hűtésének a megoldása is szükséges. A fűtés költsége a villanyórán leolvasott fogyasztás szerint kerül kiszámlázásra.
 • Elektromos radiátorok alkalmazása, amelynek száma szintén a lakás légköbmétere alapján kerül meghatározásra. A fűtés költsége a villanyórán leolvasott mennyiség alapján kerül meghatározásra.
 • Vegyes tüzelésű (fa, szén) fűtőberendezések (kazánok, kandallók, kályhák) ma már elavult megoldásnak számítanak. Itt a meleg vizet külön fűtő berendezés (bojler) biztosítja, amely lehet vegyes tüzelésű, illetve villany is. A fűtés költsége a felhasznált anyagok (fa, szén, stb.) ára.

Családi házak és egyéb rendeltetésű (iroda, üzletek, stb.) épületek:

 • Távfűtés a belvárosi egyéb rendeltetésű épületek fűtési és meleg víz- ellátási megoldása, a családi házak esetében ritkán alkalmazott ez a fűtési rendszer. (A többi jellemző a távfűtéses lakásoknál leírtak szerint.)
 • –          Egyedi gázkazánok kialakítása radiátorokkal, a legelterjedtebb a családi házak estében. A kazánok lehetnek kombi kazánok, amelyek a fűtést és a meleg vizet is biztosítják. Jelenleg legkorszerűbb a kondenzációs kazán, amely megfelel a legújabb biztonsági előírásoknak. A régebbi típusú kazánok csak a fűtést biztosítják radiátorokkal. A meleg vizet vagy gázbojlerrel, illetve villanybojlerrel lehet biztosítani. Fűtésköltség a gázóra fogyasztása alapján kerül meghatározásra.
 • Gázkonvektor fűtés általában az 1960-70-es években épült családi házaknál, illetve egyéb rendeltetésű épületeknél alkalmazott megoldás, amely egyedi berendezéssel  (konvektor) oldja meg a helyiségek fűtését. A meleg vizet gáz bojler biztosítja. (A többi jellemző a gázkonvektor fűtéses lakásoknál leírtak szerint.)
 • Modern megoldásnak számít családi házak és egyéb rendeltetésű épületek esetében is az elektromos,  „Fan coil” hűtő-fűtő rendszer, amely a használt helyiségek légköbmétere alapján kerül kialakításra és több helyiségben is felszerelésre kerülhet. A meleg vizet biztosíthatja villany-, vagy gáz üzemű berendezés. Fűtés költsége a villanyórán leolvasott mennyiség szerint kerül meghatározásra.
 • Elektromos radiátorok alkalmazása is egyre nagyobb mértékben kezd elterjedni. Itt a meleg víz biztosítása lehet villanybojler, vagy gázbojler is. A fűtés költsége a villanyórán leolvasott mennyiség szerint kerül meghatározásra.
 • Vegyes tüzelésű (fa, szén) fűtőberendezések (kazánok, kandallók, kályhák) ma már elavult megoldásnak számítanak. Itt a meleg vizet külön fűtő berendezés (bojler) biztosítja, amely lehet vegyes tüzelésű, illetve villany is. A fűtés költsége a felhasznált anyagok (fa, szén, stb.) ára.

Debrecen, 2020. március 7.