About the internet in Hungary

When you move to Hungary, then you have several options to have internet at your flat. The most common solution is the landline internet. Several companies offer their packages. The difference is in the price and the speed. Companies who offers such packages are: www.digi.hu www.flip.hu www.telekom.hu www.vodafone.hu www.znet.hu

Not all the companies are present in every household. You can check their website or as the people who live next to you.

Some landlords offers the internet. So in this case there is nothing to do with the subscription which is usually a 1 year contract. The open contracts have higher fees.

The other solution is the mobile internet. If you dont play games and watch to many videos then that can be another option. Companies who have such a servise are the followings: www.digi.hu www.telekom.hu www.vodafone.hu www.yettel.hu

Prices can change every year.

A közös költség tartalma

Többször felmerül a kérdés, hogy mit tartalmaz a közös költség. Ime a válasz.

A közös költséget a közös fenntartású épületekben, társasházakban kell megfizetni az épületben lakóknak, lakásonkénti elszámolás szerint.

A közös költséget általában alapterület alapján határozza meg a ház közgyűlése.

A költség tartalmazza az ingatlan biztosításának költségeit, amennyiben az épületen belül (víz,-villany,-gáz-vezeték, stb. használata során hiba történik, ezek javítási, felújítási költségeit), az épület közös helyiségeinek fenntartási és felújítási költségeit.

Fenntartási költségek:

  • Lépcsőházak, folyosók, takarítószer tárolók, szeméttárolók takarításának költségei.
  • A közös használatú helyiségek víz, villany és fűtésének költségei.
  • Liftek folyamatos működtetésének (rendszeres ellenőrzés, karbantartás) költségei.
  • Szemétszállítás költségei.
  • Az épület körüli járdák és zöldterületek takarításának, fenntartásának költségei.
  • Zárt udvaros társasházak esetében a parkosított udvar kertészeti költségei (fűnyírás, locsolás, növények ültetése, metszése, stb.).

Felújítási költségek:

  • Az épület közös helyiségeinek rendszeres festése, mázolása, külső homlokzat felújítása, tetőfelújítás és egyéb fontos munkálatok elvégzése, amelyekre bizonyos időszakonként szükség van.
  • Panelprogram során felújított épületeknél sok esetben a közös költségbe számítják be a Panelprogramos pályázat saját forrásának költségét lakásonként, illetve az ehhez szükséges hitel összegének lakásokra lebontott költségét.

Az alagútzsalus, illetve ház-központi fűtéssel működő társasházak esetén a közös költséghez még hozzászámítják a fűtés költségét lakás alapterület, vagy légköbméter alapján.

A közös költséget megemelheti – kisebb társasházak esetén – a liftek fenntartásának és felújításának költsége.

Javaslat: A régebbi építésű (1950-60-as években épült) társasházak esetén, de minden ingatlan esetén fontos szempont a közös költség optimális összegének kiszámítása és lakásonkénti rendszeres befizetések biztosítása annak érdekében, hogy megfelelő összeg álljon mindig rendelkezésre a felmerülő fenntartási és felújítási költségek biztosítására.

Az ingatlanok fűtési lehetőségei lakásokban és családi házakban, illetve egyéb rendeltetésű épületekben

Az ingatlanok fűtési lehetőségei lakásokban és családi házakban, illetve egyéb rendeltetésű épületekben

Lakások fűtési módjai:

  • A távfűtés biztosítása a belvárosi lakások legelterjedtebb módja (hőerőműben előállított meleg vízzel), amely biztosítja a meleg víz ellátását is.

A lakások radiátorral vannak felszerelve és a panelprogram, illetve a lakásfelújítások során már több ezer lakás mért fűtéses (a radiátorra szerelt mérőórákkal). A kiszámlázott összeg, a felhasznált hőmennyiség alapján kerül  meghatározásra.

A nem mért fűtéses (távfűtéses) lakásokban mérőórák nincsenek felszerelve a radiátorokra, így a fűtési költség a lakás alapterülete, illetve a légköbmétere alapján kerül meghatározásra.

Távfűtéses lakások esetében alapdíj fizetése van meghatározva, amelyet minden esetben szükséges megfizetni. Ezt abban az esetben is szükséges fizetni, ha a tulajdonos nem használja a lakást, amennyiben bejelentette  a távhőszolgáltató vállalatnál.

  • Ház központi fűtés a társasházakban biztosítja a fűtést és a meleg vizet az épületben kialakított központi gáz-kazánnal. Itt a fűtés és meleg víz költsége, a lakás alapterülete, illetve légköbmétere alapján kerül kiszámlázásra.
  • Egyedi gázkazánok alkalmazása, amelyek a fűtést biztosítják radiátorokkal, a meleg vizet ebben az esetben külön gázbojler biztosítja.  A kazánok lehetnek kombi kazánok, amelyek a fűtést és a meleg vizet is biztosítják. Jelenleg legkorszerűbb a kondenzációs kazán, amely megfelel a legújabb biztonsági előírásoknak. A fűtésköltség a gázóra fogyasztása alapján kerül meghatározásra.
  • Gázkonvektor fűtés általában az 1960-70-es években épült társasházakban (családi házaknál is) alkalmazott megoldás, amely egyedi berendezéssel  (konvektor) oldja meg a helyiségek fűtését. A meleg vizet gáz bojler biztosítja. Itt szükséges megjegyezni, hogy a fürdőszobákban célszerű a szénmonoxid érzékelő berendezést felszerelni. A fűtés költsége, a gázórán leolvasott mennyiség alapján kerül kiszámlázásra. A gázkonvektoros fűtés előnye, hogy kevesebb lehet a fűtési költség, amennyiben a tulajdonos, illetve bérlő nem fűti a lakás minden helyiségét. Hátránya viszont , hogy a berendezés nem korszerű, így nem hatékony a gázfelhasználás, valamint a gázbojlerek kéményeiből sok esetbe visszaáramlik a szénmonoxid és ez már több halálesetet okozott.
  • Elektromos, korszerű fűtési-hűtési megoldás a „Fan coil” hűtő-fűtő rendszer, amely a lakás légköbmétere alapján kerül kialakításra és lakásonként több helyiségben is felszerelésre kerülhet. Általában akkor alkalmazzák, ha a lakás hűtésének a megoldása is szükséges. A fűtés költsége a villanyórán leolvasott fogyasztás szerint kerül kiszámlázásra.
  • Elektromos radiátorok alkalmazása, amelynek száma szintén a lakás légköbmétere alapján kerül meghatározásra. A fűtés költsége a villanyórán leolvasott mennyiség alapján kerül meghatározásra.
  • Vegyes tüzelésű (fa, szén) fűtőberendezések (kazánok, kandallók, kályhák) ma már elavult megoldásnak számítanak. Itt a meleg vizet külön fűtő berendezés (bojler) biztosítja, amely lehet vegyes tüzelésű, illetve villany is. A fűtés költsége a felhasznált anyagok (fa, szén, stb.) ára.

Családi házak és egyéb rendeltetésű (iroda, üzletek, stb.) épületek:

  • Távfűtés a belvárosi egyéb rendeltetésű épületek fűtési és meleg víz- ellátási megoldása, a családi házak esetében ritkán alkalmazott ez a fűtési rendszer. (A többi jellemző a távfűtéses lakásoknál leírtak szerint.)
  • –          Egyedi gázkazánok kialakítása radiátorokkal, a legelterjedtebb a családi házak estében. A kazánok lehetnek kombi kazánok, amelyek a fűtést és a meleg vizet is biztosítják. Jelenleg legkorszerűbb a kondenzációs kazán, amely megfelel a legújabb biztonsági előírásoknak. A régebbi típusú kazánok csak a fűtést biztosítják radiátorokkal. A meleg vizet vagy gázbojlerrel, illetve villanybojlerrel lehet biztosítani. Fűtésköltség a gázóra fogyasztása alapján kerül meghatározásra.
  • Gázkonvektor fűtés általában az 1960-70-es években épült családi házaknál, illetve egyéb rendeltetésű épületeknél alkalmazott megoldás, amely egyedi berendezéssel  (konvektor) oldja meg a helyiségek fűtését. A meleg vizet gáz bojler biztosítja. (A többi jellemző a gázkonvektor fűtéses lakásoknál leírtak szerint.)
  • Modern megoldásnak számít családi házak és egyéb rendeltetésű épületek esetében is az elektromos,  „Fan coil” hűtő-fűtő rendszer, amely a használt helyiségek légköbmétere alapján kerül kialakításra és több helyiségben is felszerelésre kerülhet. A meleg vizet biztosíthatja villany-, vagy gáz üzemű berendezés. Fűtés költsége a villanyórán leolvasott mennyiség szerint kerül meghatározásra.
  • Elektromos radiátorok alkalmazása is egyre nagyobb mértékben kezd elterjedni. Itt a meleg víz biztosítása lehet villanybojler, vagy gázbojler is. A fűtés költsége a villanyórán leolvasott mennyiség szerint kerül meghatározásra.
  • Vegyes tüzelésű (fa, szén) fűtőberendezések (kazánok, kandallók, kályhák) ma már elavult megoldásnak számítanak. Itt a meleg vizet külön fűtő berendezés (bojler) biztosítja, amely lehet vegyes tüzelésű, illetve villany is. A fűtés költsége a felhasznált anyagok (fa, szén, stb.) ára.

Debrecen, 2020. március 7.

Így kerülheti el, hogy átverjék, ha albérletet keres

Hónapról hónapra fiatalok és családok százai keresnek albérletet Debrecenben. Sokan azonban nem számolnak azzal, hogy csalók áldozatai lehetnek, és nincsenek tisztában azzal sem, mire is kell figyelni a bérleti szerződés megkötésekor.

Tovább…

Ingatlantanácsadó: a jövő bevásárlóközpontjai közösségi központok lesznek

A jövő bevásárlóközpontjai közösségi központok lesznek, amelyeknek alapvető részei lesznek az egészségügyi, az oktatási és a szórakoztató egységek – derül ki a CBRE ingatlantanácsadó Kiskereskedelem jövője 2030 című kutatásából.

Ismertetik, a bevásárlóközpontok tulajdonosai és fejlesztői egyre inkább a fogyasztók elvárásaira összpontosítanak, és olyan integrált közösségeket kezdenek majd létrehozni, ahol élni, dolgozni és vásárolni egyaránt lehet. A hagyományos üzemanyagtöltő állomások (benzinkutak) pedig fontos mini logisztikai csomópontokká válnak, mivel ideális helyszínt jelentenek az online vásárlások átvételére.
Andrew Phipps, a CBRE európai kiskereskedelmi kutatásért felelős vezetője szerint megváltozik a bevásárlóközpontok, a töltőállomások és a kiskereskedelem szerepe is. A befektetőknek és bérlőknek előre fel kell készülniük a változó trendekre, és nem akkor alkalmazkodni, amikor az már megtörténik.
A kutatás során 40 jövőbeni tényezőt – többek között a fogyasztók életmódját, városi környezetét, a kiskereskedelem működését, logisztikáját és más, az iparágat érintő trendeket – vizsgáltak meg, hogy lássák, miképpen változhat meg a kiskereskedelem a jövőben.
Egyebek mellett megállapították: csökkenni fog az okostelefonoktól való általános függőség, de a mobil kereskedelem tovább bővül; a független boltok és az élelmiszer/italkereskedések sokkal elterjedtebbek lesznek; a bolti pénztárakat felváltják a gyors, készpénzmentes megoldások; a próbafülkék segítik a vásárlási élményt (például az ügyfelek virtuális környezetben próbálják fel a kiválasztott ruhákat); általánossá válnak a fitnesztermek és a hasonló szolgáltatást nyújtó egységek a bevásárlóközpontokban és az újépítésű lakónegyedekben; elmosódik a kiskereskedelmi és szórakoztató egységek közötti határ, a vásárlás élmény lesz – írták.